Van 8 tot en met 15 mei 2000 hebben we Georgië aangedaan, een exotische republiek in de Kaukasus onder de bezielende leiding van Eduard Shevarnadze. Hoewel Georgië (Sakartvelo voor de Georgiërs) nogal eens in het nieuws is geweest vanwege de oorlog in het naburige Tsjetsjenië, de crises rond Abchazië en Zuid-Ossetië en de verschillende aanslagen op eerdergenoemde Shevarnadze, is de andere zijde van het land nogal onderbelicht: een prachtige natuur en cultuur, een fantastische keuken en wijncultuur, een zeer gastvrije bevolking met een ondoorgrondelijke taal met dito alfabet.
Onze Georgische vrienden Ketevan en Zurab hebben ons veel van land en cultuur laten zien.
Zo'n 20 kilometer van de hoofdstad Tbilisi ligt de oude vesting Mtskheta, de hoofdstad van Georgië van 300 v. Chr. tot 200 na Chr. Het bijbehorend kloostercomplex wordt weer in zijn oude luister hersteld.
De nieuwe klok van de kerk van Mtskheta staat op het punt om de toren te worden ingehesen.
"Op die plaats, waar
de stromen Aragvi en Mtkvari
in omarming als twee zusters
brullend samenvloeien
stond een klooster"
Lermontov, Mtsyri
Vanaf het klooster Jvari heb je zicht op Mtskheta, en is duidelijk te zien hoe de twee rivieren (de een bruin, de ander blauw) samenvloeien
Achter deze dame staat een diepe oven-put, waarin de Georgiërs hun puri (brood) bakken, een hoofdbestanddeel van iedere maaltijd.
Het oude fort van Ananuri, gelegen aan de rivier Mtkvari (inderdaad, de Georgische taal blinkt uit in onuitspreekbare klankencombinaties...)
Gevel en koepel van de kathedraal van Ananuri
Gori, 70 km ten noorden van Tbilisi, valt de twijfelachtige eer te beurt de geboorteplaats te zijn van Josef Vissarionovitch Dzjoegashvili, oftewel Stalin. Dit is dan ook de enige plek ter wereld waar een levensgroot standbeeld van de oude schurk te vinden is, aan het einde van de Stalinboulevard...
Het geboortehuis van Stalin gaat schuil achter dit prachtige tempeltje met zuilen. Daarachter weer staat het deprimerende Stalinmuseum, dat momenteel afgesloten is van electriciteit (een algemeen verschijnsel in Georgië). Op de achtergrond van de tweede foto het fort van Gori, op de voorgrond de wel zeer gammele Lada die ons bracht naar...
...de antieke 'verticale' stad Uplistsikhe, die geheel is uitgehouwen uit de rotsen, en een centrale pleisterplaats vormde op de antieke zijderoute. De hieropgebouwde kerk dateert van veel latere tijd en is 'slechts' duizend jaar oud. De stad kende een bloeitijd in de Middeleeuwen, met een inwonertal van rond de 20.000. Een lange tunnel brengt de bezoeker van Uplistsikhe tot aan de zeer laaggelegen rivier.
Op weg naar het wijn-mekka van Georgië, de streek Kargheti, passeerden we Tsinandali, niet alleen geroemd om zijn wijn, maar tevens de geboorteplaats van Georgië's nationale dichter Alexander Tsjavtsjavadze. Het oude wijnfort van Tsinandali biedt ruim de gelegenheid tot proeven en kopen van uitstekende wijn.
Het sprookjesachtige geboortehuis van Tsjavtsjavadze.
(rechterfoto) Telavi, centrum van Kargheti, biedt naast kunstschatten ook een stuk harde realiteit: overnachten konden we alleen in het oude Intourist-hotel, dat tegenwoordig de behuizing is voor vluchtelingen uit Abchazie. Voor 8 lari (10 gulden) per kamer konden ook wij er de nacht doorbrengen, zonder electriciteit, zonder water, met ingestorte plafonds en raamloze gangen waar de wind doorheen gierde. Leuk was anders.
(linkerfoto) Ook in het centrum van Tbilisi is een dergelijk hotel te vinden, Hotel Iveria. De omvang, centrale ligging en haveloze staat van het gebouw geven indringend weer hoe ernstig de vluchtelingenproblematiek in Georgië is.
Van deze twee Georgische deugnietjes hebben wij voor een gulden per liter wijn gekocht aan de kant van de weg. OK, het was geen Chateauneuf-Du-Pape, maar de prijs-kwaliteitverhouding bleef meer dan redelijk.
De dertiende-eeuwse Metekhi-kerk is een van de bepalende punten van Tbilisi, gelegen aan de rivier Mtkvari.
Op het plaatje hierboven is te zien hoe je "Heineken" spelt op z'n Georgisch. Mocht je het zelf willen ontcijferen, klik dan hier voor het Georgisch alfabet
Bij de kloosters van Gremi in Oost-Georgië...koop je een gigantische schapenmuts waar je waarschijnlijk de rest van je leven niets meer mee doet, maar goed, indrukwekkend is 'ie wel.
Op de vlucht Tbilisi-Kiev blikken we nog even over de machtige Kaukasus met zijn eeuwige sneeuw.
Reisverslag van Marielle
Radioverslag van Sandra Roelofs, woonachtig in Tbilisi en getrouwd met een Georgisch parlementslid
Meer info over Georgie